Artikelen

Acupunctuur en úw verhaal

Heeft u wel eens het gevoel dat u niet gehoord wordt en ondersteuning mist? U heeft behoefte aan een klankbord en het gevoel daarvoor bij niemand terecht te kunnen. Wanneer u bij mij voor een acupunctuurbehandeling komt, luister ik naar uw persoonlijke verhaal. Dit verhaal is voor mij een leidraad. Daarom neem ik bij iedere sessie de tijd om naar u te luisteren. Het totaalbeeld van uw lichamelijke klachten én uw verhaal geeft mij de informatie, die ik nodig heb, om mijn behandelingen zo effectief mogelijk te kunnen maken.

Ik luister graag naar úw verhaal!

December 2016

Patricia Maltha

Acupunctuur Bilthoven

Ga terug

Acupunctuur en úw balans

Voelt u zich wel eens stuurloos en uit balans?

We hebben allemaal behoefte aan een zeker evenwicht in ons leven. De vorm ervan is voor iedere persoon uniek en dus niet voor iedereen hetzelfde. Ik kan u met mijn acupunctuurbehandelingen helpen om de balans te vinden, die voor ú goed voelt.

Tijdens de behandelingen zult u al veranderingen opmerken. Deze kunnen zich in een subtiele vorm presenteren, maar kunnen ook confronterend zijn. Doordat u de veranderingen voelt en opmerkt, brengt u zelf het proces op gang. U krijgt de regie van uw leven weer in eigen handen. U voelt zich weer evenwichtig.

Ik help u graag om úw balans te vinden!

December 2016

Patricia Maltha

Acupunctuur Bilthoven

Ga terug

Medische Qi Gong

Een bijzondere methode, die ik al sinds enige tijd toepas bij het behandelen van mijn cliënten, is Medische Qi Gong.

Dit is een Chinese behandelmethode, die in het Westen minder bekend is dan Qi Gong, een Chinese oefenmethode.

Qi Gong is als oefenmethode gericht op de ontwikkeling van lichaam en geest ter verbetering van de eigen gezondheid. Qi betekent ‘energie’ en Gong betekent ‘vaardigheid’.

Medische Qi Gong is een vorm van therapie, die gericht is op het behandelen van mensen met gezondheidsklachten. Een qi gong-therapeut behandelt zijn cliënten met externe energie. De externe energie is een afgeleide van de interne energie van de therapeut. Externe energie wordt verondersteld dezelfde levensvoedende eigenschappen te bezitten als interne energie. Om de vibratiekracht van de externe energie te ontwikkelen en te versterken, doet de qi gong-therapeut voorafgaand aan een behandeling zelf specifieke oefeningen.

Bij Medische Qi Gong maakt de therapeut voornamelijk gebruik van drie in het lichaam aanwezige energiecentra: de zogenaamde ‘dantians’. Het bovenste dantian bevindt zich achter een punt tussen de wenkbrauwen (‘derde oog’); het middelste bevindt zich in het gebied van de solar plexus (‘zonnevlecht’), drie duimbreedten onder het borstbeen; het onderste bevindt zich in de onderbuik, in het midden van de driehoek die wordt gevormd door de heupen te verbinden met de bovenzijde van het schaambeen. Om te kunnen waarnemen, een diagnose te stellen en te behandelen, maakt de therapeut gebruik van deze drie centra.

Bij het stellen van de diagnose stemt de therapeut zich af op de cliënt. Tijdens het afstemmen vindt er een overdracht van gezondheidsinformatie plaats. Een belangrijke informatiebron hierbij is de lichaamshouding van de cliënt. De behandeling begint eigenlijk al bij het waarnemen, omdat de therapeut ten tijde hiervan al evenwichtherstellende informatie op de cliënt overdraagt. Diagnose en behandeling lopen zo in elkaar over en ondersteunen elkaar. Tijdens de behandeling draagt de therapeut krachtige externe energie over op de cliënt. Dit kan vanaf enige afstand, maar ook via huidcontact. Wanneer cliënten tijdens de behandeling positieve energetische veranderingen opmerken, deze ‘registreren’ en eventueel benoemen, worden deze veranderingen versterkt. 

Medische Qi Gong is een op zichzelf staande therapie, maar werkt ook zeer ondersteunend bij Acupunctuur en Shiatsu. Ik pas het toe als geïntegreerd deel van een acupunctuur- of Shiatsu-behandeling of als totaalbehandeling. De effecten zijn bijzonder!

Mei 2015

Patricia Maltha

Acupunctuur Bilthoven

Ga terug

Voetklachten en Acupunctuur

We vinden het heel gewoon dat we ons kunnen verplaatsen met onze voeten. Pas als onze voeten iets mankeren, beseffen we hoe belangrijk ze voor ons zijn. In de regel wordt er dan een fysiotherapeut, een podoloog of een andere deskundige ingeschakeld om van de klachten af te komen. Ook ik zie in mijn acupunctuurpraktijk regelmatig mensen met pijnlijke voeten. In de meeste gevallen is er geen sprake van een motorische beperking, maar van pijn op specifieke plekken. De locatie van de pijn kan zeer verschillen. Dit kan boven op de voeten zijn, rondom de achillespezen, op de hielen of op de voetzolen. De plekken, waar de pijn zich voordoet, kunnen heel precies aangewezen worden. Het gebied beperkt zich vaak tot een bepaald punt of punten. De pijn varieert van zeurend tot stekend. In de meeste gevallen ervaart men een stekende pijn, die nu en dan opkomt. De momenten en tijdstippen waarop dit zeer vervelende ongemak optreedt, vertonen vaak geen patroon. Pijn kan zich voordoen in rust of bij actie. Om erachter te komen, welke orgaanenergieën precies met dit verschijnsel gemoeid zijn, onderzoek ik het pijngebied door met mijn handen te voelen waar er een disbalans in de energiestroom zit. Met het verhaal van de cliënt erbij, ontvouwt er zich een beeld en kan ik een behandelplan gaan maken.

De meeste mensen, die ik voor dit soort klachten behandel, zijn bezige types op allerlei gebieden. De drive om ‘in beweging’ te zijn, is duidelijk aanwezig. De beperkende werking van de klachten doet daar geen goed aan.

Bij de behandeling prik ik distaal of locaal . Distaal is van het pijngebied af; locaal is op het pijngebied.

Met name, wanneer de pijn zich op de voetzolen bevindt, prik ik in eerste instantie distaal, omdat locaal op het moment van prikken enigszins onaangenaam kan zijn. Wanneer de klachten bij een volgende behandeling nog aanwezig zijn, overleg ik met de cliënt of ik locaal kan gaan prikken. Door locaal te prikken, kan er een extra boost aan het helingsproces gegeven worden. Omdat mijn cliënten doorgaans nogal stoer zijn, geven zij eigenlijk altijd aan dat zij het prima vinden om de acupunctuur op de pijnpunten te krijgen. In de meeste gevallen treedt er dan ook een direct merkbare verbetering op.

Bij voetklachten horen ook vaak opstartproblemen bij het opstaan ’s morgens. Wanneer dit het geval is, geef ik het volgende advies mee: bij het opstaan eerst rechtop op de rand van het bed gaan zitten. Zonder daar de nadruk op te leggen, de voeten plat op de grond zetten. Nadat de voeten goed contact met de grond hebben gemaakt, rechtop gaan staan. Er treedt dan, als het goed is, een zwaar maar prettig gevoel in de voeten op. Daarna rustig in beweging komen en gaan lopen. Dit ochtendritueel zet de doorbloeding van de voeten rustig op gang. Een goed begin van de dag!

Februari 2015

Patricia Maltha

Acupunctuur Bilthoven

Ga terug

Schouderklachten en Acupunctuur

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen met schouderklachten. Vaak gaat het dan om een peesontsteking, slijmbeursontsteking of extreem gespannen spieren.

Bij pijn aan de schouder wordt het lichaam door overmatige pijnprikkeling gehinderd om zich te herstellen en kunnen de klachten chronisch worden. Acupunctuur kan de energiestroom rondom de schouder weer op gang brengen en ervoor zorgen dat het genezingsproces een duwtje de goede richting in krijgt.

Bij het behandelen van een schouderklacht kijk ik naar het totale beeld van de lichamelijke- en mentale gesteldheid. Ik ga ook na of er nog andere klachten of beperkingen zijn. Het klachtenpatroon vormt als samenhangend geheel een indicatie en laat zien om wat voor problematiek het gaat. Het geeft ook aan waar in de energiehuishouding de verstoringen zitten.

Om deze verstoringen te vinden, ga ik in het hele gebied rondom de schouder de acupunctuurpunten na door er licht op te drukken. Hierbij volg ik onder andere de loop van de meridianen (energiebanen). Vaak kunnen mensen ‘spot on’ een plek aan de rand van het schouderblad aanwijzen waar men regelmatig pijn heeft. Door deze plek in verband te brengen met de acupunctuurpunten aan weerszijden van de wervelkolom, kan er bepaald worden om welke meridiaan- c.q. orgaanenergie het gaat. Met deze informatie kan ik een passend behandelplan gaan maken en uitvoeren.

Bij het kijken naar de mentale kant, besteed ik aandacht aan de (levens)fase waarin iemand zich bevindt. Iedere fase heeft een functie en een bepaalde dynamiek in zich. Een fase wordt doorleefd en maakt op zijn tijd weer plaats voor een andere fase. De bereidheid om dit natuurlijke proces zijn weg te laten vinden, is de eerste stap om een geheel eigen bijdrage te leveren aan het oplossen van het vaak hardnekkige schouderprobleem. Je mentaal vast blijven houden aan dingen, die je niet meer kunt veranderen, kan zich op lichamelijk gebied vertalen naar vastzittende gewrichten, verkramping van spieren, etc. Dus …. een portie zelfanalyse kan de acupunctuur als therapie heel goed ondersteunen.

Verder is het altijd goed om in samenspraak met een fysiotherapeut oefeningen te doen om het schoudermechanisme aan te sterken en sterk te houden.

Acupunctuur is een complementaire therapie, die prima ondergaan kan worden naast reguliere therapieën.

30 september 2014

Acupunctuur Bilthoven

Patricia Maltha

Ga terug

‘Overgang’ en Acupunctuur

Een bijzondere groep: Vrouwen, die zich in het proces van de overgangsjaren bevinden. Een periode van vaak grote wisselvalligheid op fysiek én psychisch niveau.

De beleving is per vrouw verschillend. De één heeft nauwelijks tot geen klachten en de ander juist wel. De klachten kunnen variëren van mild tot heel heftig: verminderde concentratie, onzekerheid, prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid, extreem transpireren, hoofdpijn, vergeetachtigheid, vermoeidheid, depressiviteit en hartkloppingen. Dit hele scala aan klachten, zo kenmerkend voor de bewuste periode, kan heel erg ontregelend werken voor een vrouw.

Maar het is ook een onvermijdelijk proces. Daarom is het fijn als je als vrouw deze periode in je leven toch kunt accepteren. Zodra die acceptatie er is, zal er ook vaak het inzicht komen hoe er mee om te gaan. De invulling is heel persoonlijk. Je kunt ‘beslissen’ om nergens last van te hebben, om er zo nu en dan bij stil te staan, of om er continu aandacht aan te besteden. Het is boeiend om te zien hoe vrouwen hier op hun eigen specifieke manier mee omgaan.

En dan zijn er de vragen: Wil ik er eigenlijk wel iets aan doen? Hoort het er niet gewoon bij? Is het wel goed om er iets aan te doen? Op de intentie om er iets aan te gaan doen, volgt in de meeste gevallen actie. Dan wordt er gekeken naar de mogelijkheden, die er zijn om iets aan de klachten te kunnen doen.

Voor vrouwen, die liever geen gebruik willen maken van hormoonpreparaten is er een mogelijkheid om de overgangsklachten ‘beheersbaar’ te maken. Dit kan in de vorm van acupunctuur. Acupunctuur kan via diverse invalshoeken ondersteuning bieden gedurende het proces. Door middel van deze behandelmethode kan er weer een balans verkregen worden in de interactie tussen het fysieke en het mentale/emotionele aspect. Met name het emotionele aspect speelt in de overgang een grote rol. Door emoties kan het lichaam bijvoorbeeld teveel warmte gaan produceren. Wanneer deze warmte niet gekanaliseerd wordt, transformeert het naar hitte. En dat kan zich dan weer uiten in de bekende ‘opvliegers’. Door het gebruik van specifieke acupunctuurpunten, die een verkoelend c.q. matigend effect hebben, kan er weer rust in het systeem gebracht worden.

Bij een behandeling speel ik in op dat wat zich op het moment laat zien. Welke klacht of klachten manifesteren zich? Bij iedere vrouw is er sprake van een patroon, welke per persoon verschillend kan zijn. Er is bij alle vrouwen wel een overeenkomst in het soort klachten. Maar, ik bekijk wat er individueel precies gaande is. De acupunctuurpunten, die ik voor de behandeling(en) selecteer, bevatten een aantal basispunten. De verdere selectie van punten hangt af van de betrokken persoon, voor wie ik een persoonlijk behandelplan maak. Want ieder mens is uniek, toch?

14 juli 2014

Acupunctuur Bilthoven

Patricia Maltha

Ga terug

Pubers en Acupunctuur

Puber 1: Wat ben jij chill tegenwoordig!?

Puber 2: Accu nog wat…..

Puber 1: Zo’n accu van een auto?

Puber 2: Nee, je weet wel, van die naaldjes die ze in je prikken. Voel je niks van. Eventjes liggen en dan word je helemaal relaxed………. Na zo’n behandeling zijn m’n ouders in ieder geval weer helemaal blij met me

Kinderen hebben het druk tegenwoordig. Dat vinden zij zelf niet echt. Het is verbazingwekkend hoe zij omgaan met alle prikkels die op hen afkomen. De lat in de huidige maatschappij ligt hoger dan ooit. Toch kunnen de jongeren van nu zich daar heel goed aan conformeren. Wat niet wegneemt, dat er op een gegeven moment toch een zeker stressniveau ontstaat. Dit wordt door hen meestal als heel gewoon ervaren. Maar, uiteindelijk gaat het lichaam reageren in de vorm van allerlei klachten. Dat kunnen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, spijsverteringsklachten, huidklachten, etc.

De tieners c.q. jongvolwassenen, die ik tot nu toe in mijn praktijk heb gezien, hadden vóór hun eerste behandeling door mij nog nooit acupunctuur ervaren. Maar dan is daar die bezorgde ouder, die hem of haar voorstelt om een keer mee te gaan naar de acupuncturist. De een zegt volmondig ja, de ander stribbelt wat tegen….. Allemaal vinden ze het in ieder geval de eerste keer reuze spannend. Maar tegelijkertijd zijn ze vol vertrouwen en bereid hun medewerking te verlenen. De sessies met hen vinden altijd plaats in een ontspannen sfeer. Het is leuk om te zien hoe ze betrokken zijn bij de behandeling. Hun interesse, hun verbazing, hun verslaggeving over hoe ze het ervaren. En……….. dan is daar die rust, die hen overvalt, maar waar ze wel helemaal in meegaan. Hoe mooi is dat?

Kinderen reageren in de regel heel erg goed op acupunctuur. Op de een of andere manier vertrouwen ze erop dat het hen goed zal doen. Hun ontvankelijkheid voor het laten ‘resetten’ van hun energiebalans is een prachtig gegeven. Deze bijzondere gevoeligheid helpt hen om binnen afzienbare tijd weer beter te kunnen functioneren.

26 juni 2014

Acupunctuur Bilthoven

Patricia Maltha

Ga terug